Kredietverzekeraar Coface: 30% meer faillissementen

faillissementen bedrijven financiering

Vorige maand presenteerde het CBS faillissementscijfers waar menigeen verbaasd van opkeek. Terwijl de economie uitzonderlijk zwaar wordt getroffen door de coronacrisis, zakte het aantal faillissementen naar een laagterecord. Niets aan de hand? Kredietverzekeraar Coface deelt dit optimisme niet. Uit een net uitgebracht kwartaalrapport blijkt dat het aantal faillissementen de komende drie maanden loodrecht omhoog zal schieten. Bedrijven hebben het Financieel lastig.

‘Geruststellende’ CBS-cijfers geven verkeerd beeld

Tot veler verrassing meldde het CBS vorige maand dat het aantal faillissementen in Nederland het laagste punt van de afgelopen 21 jaar had bereikt. De dalende lijn van de laatste maanden zette door. In mei gingen er 265 bedrijven failliet, in juni 231, in juli 205 en in augustus 173. Daarmee werd een laagterecord bereikt: het was sinds augustus 1999 niet meer voorgekomen dat er zo weinig bedrijven het loodje legden. Maar gisteren publiceerde kredietverzekeraar Coface een rapport met een hele andere lading. Belangrijkste conclusie: ondernemers doen er verstandig aan zich niet in slaap te laten sussen door de ‘geruststellende’ CBS-cijfers.

Aantal faillissementen zal in laatste kwartaal omhoog schieten

Met nog maar drie maanden op de klok komt de in Breda gevestigde maatschappij met cijfers die er allerminst rooskleurig uitzien. In het kwartaalrapport voorspelt Coface dat het aantal faillissementen in Nederland nog dit jaar een steile sprong omhoog zal gaan maken. De steunpakketten van de overheid zijn immers aanmerkelijk versoberd: de omzetdaling moet steeds groter zijn wil een onderneming nog voor een bijdrage in aanmerking komen. Tegelijkertijd wordt de hoogte van de vergoeding in stappen afgebouwd tot maximaal zestig procent van de loonsom. Deze factoren leiden er volgens Coface toe dat in 2020 30 procent meer bedrijven failliet zullen gaan dan in 2019.

Nederland wordt harder geraakt dan Duitsland, België en Frankrijk

Nederland zal harder worden getroffen dan de ons omringende landen. In Duitsland blijft de stijging van het aantal failliete bedrijven in 2020 beperkt tot 11 procent, in Frankrijk tot 16 procent en in België tot 20 procent. Coface vindt deze verschillen niet zorgwekkend omdat Nederland in 2018 en 2019 een uitzonderlijk laag aantal faillissementen liet zien. Er is sprake van een natuurlijke correctie, meent de verzekeraar. De stijging van het aantal faillissement is het grootst in Australië (+50 procent), Turkije (+ 48 procent), Polen en de Verenigde Staten (beiden +44 procent).

Sommige bedrijven dekken hun risico’s af door een kredietverzekering afsluiten, anderen kijken naar een financiering waarbij deze risico’s worden overgedragen aan de financier. Een voorbeeld is bijvoorbeeld is bijvoorbeeld factoring.

Please follow and like us:

Geef een antwoord