Nieuws

Welk type financiering is het beste voor uw bedrijf?

Naarmate bedrijven groeien, hebben ze vaak extra financiering nodig voor uitbreiding, het op tijd doen van salarisbetalingen, marketing of om andere kosten te dekken. Soms zijn bedrijven financieel sterk genoeg om een ​​banklening te verkrijgen om het krediet niveau te vergroten. Vaak zijn echter minder traditionele financieringsmethoden nodig. Voor bepaalde bedrijven zijn traditionele bankleningen gewoon niet logisch. Vooral bedrijfseigenaren die op zoek zijn naar piekfinanciering of ondernemers die niet meer schulden aan hun balans willen toevoegen. Banken bieden weinig vaak onvoldoende om aan de extra financieringsbehoeften te voldoen en ze kunnen mogelijk zelfs meer kwaad doen dan dat ze helpen. Laten we eens kijken wat het beste is voor uw bedrijf – factoring versus bankleningen.

Factoring vs. Banklening

Factoring is een financieringsoplossing die bedrijven helpt hun cashflow te stabiliseren door de liquide middelen gekoppeld aan onbetaalde vorderingen te ontgrendelen. Dit proces, ook wel debiteurenfinanciering genoemd, omvat het behandelen van facturen als onderpand, die worden verkocht aan factoringbedrijven. Uw bedrijf ontvangt vervolgens het contante geld bij elke verkochte factuur. De hoeveelheid beschikbaar kapitaal groeit mee met uw bedrijf. Zolang u facturen in rekening brengt, is financiering beschikbaar!

Werken met een factoringbedrijf is een solide optie voor veel ondernemers, maar de kredietmarkt blijft krap. Als u het geluk hebt om te worden goedgekeurd, is het geleende bedrag mogelijk niet voldoende om aan uw financiële vereisten te voldoen. Bovendien moet u de schuld terugbetalen. Factoringbedrijven bieden financiering voor bedrijven van elke omvang en in verschillende stadia. Van startups tot gevestigde bedrijven, factuur financieringen zijn een slimme oplossing om cashflow crises te bestrijden zonder extra schulden aan te gaan.

Wat is het verschil tussen factoring en een banklening?

Factoring

 • Geen schuld om terug te betalen
 • Onbeperkt financieringspotentieel
 • Snelle goedkeuring binnen 3-5 dagen
 • Goedkeuring op basis van de kredietwaardigheid van uw klanten
 • Startups komen in aanmerking voor factoring

Bankleningen

 • Hoofdsom en rente terugbetaald in de tijd
 • Financieringspotentieel wordt begrensd door banken
 • Goedkeuring kan lang duren
 • Goedkeuring op basis van de operationele en kredietgeschiedenis van uw bedrijf
 • Zeer moeilijk voor startups om bankfinanciering te verkrijgen

Banken verwijzen vaak naar factoringbedrijven

Bedrijven hebben vaak extra financiering nodig, maar kunnen niet voldoen aan de strenge lening vereisten om in aanmerking te komen voor een nieuwe banklening. In dit geval worden ze vaak doorverwezen naar een factoringbedrijf of een factoring vergelijker door banken die willen dat hun klanten de financiële hulp krijgen die ze niet kunnen bieden. Banken weten dat een factor hun klanten goed van dienst zullen zijn door een snel factoring aanvraag- en goedkeuringsproces te bieden.

Is het factoring acceptatie proces sneller dan bij een banklening?

Het is geen geheim dat banken streng zijn als het gaat om de goedkeuring van leningen. Ze kunnen niet alleen heel lang duren, maar beslissingen over leningen zijn gebaseerd op een combinatie van de bedrijfsgeschiedenis van een bedrijf in voorgaande jaren en de kredietscores van de ondernemer. Het goedkeuringsproces van de lening kan weken of mogelijk langer duren. Factoring goedkeuring beslissingen kunnen worden genomen in binnen enkele dagen.

Factoring zorgt voor snelle financiering wanneer u het het meest nodig hebt

Factoring zorgt ervoor dat u binnen 24 uur het benodigde werkkapitaal ontvangt. Factorbedrijven kopen uw in aanmerking komende facturen met korting en bevoorschot een groot deel van het totale factuurbedrag binnen een werkdag na verificatie.Het resterende deel wordt ingehouden door de factor tot uw klant de factuur betaalt. De factor zal vervolgens het resterende saldo op uw rekening storten minus een kleine vergoeding voor het gebruik van de service.

Als u geweigerd bent voor een banklening, word dan lid van de club!

Het is niet ongebruikelijk dat banken financiering voor kleine ondernemers weigeren, vooral als het een nieuw bedrijf is. Factormaatschappijen baseren goedkeuring op het krediet van uw klanten, aangezien uw klanten verantwoordelijk zijn voor de betaling van de factuur. Factuur financiering is een geweldige oplossing voor slecht krediet, geen krediet of bedrijven die factoring overwegen. Factoring kan zelfs de financiële stabiliteit bieden die u nodig hebt om uw credit score te verbeteren.

Factoring biedt meer flexibiliteit dan bankleningen

Factoring is een eenvoudige en schuldenvrije zakelijke financieringsoptie.

Conventionele bankleningen zijn behoorlijk droog. Ze lenen u een hoeveelheid geld, die u naar verwachting over een specifieke periode terugbetaalt naast een over het algemeen hoge hoeveelheid rente. Om meer contant geld te krijgen, moet u meer totale schuld aan uw boeken toevoegen. Met factoring loopt u geen schulden meer op, u verkoopt een waardevol bezit. Bovendien kunt u kiezen welke facturen u meetelt en hoe vaak.

 • Kredietbescherming (tegen (dreigend) faillissement van klanten)
 • Geen schuld toegevoegd aan balans (off-balance financing)
 • Debiteurenbeheer
 • Kredietanalyse
 • Dezelfde dag financiering
 • Onbeperkt financiering potentieel

Aantal bedrijven in Nederland meer dan 2 miljoen

Nederland telt sinds begin dit jaar net iets meer dan 2 miljoen ondernemingen. Nooit eerder waren er zoveel bedrijven, meldt de Kamer van Koophandel op basis van nieuwe cijfers.

Het aantal bedrijven nam vorig jaar met bijna 100.000 toe. Dat komt neer op een groei van 5 procent. Volgens de Kamer van Koophandel liep vooral het aantal zzp’ers flink op. Er zijn inmiddels ruim 1 miljoen fulltime zelfstandigen in Nederland. In het handelsregister staan daarnaast bijna 282.000 parttime zzp’ers. Dat zijn mensen die voor minder dan 15 uur per week zelfstandig ondernemen.

Snelgroeiende sectoren waren vorig jaar de bouw en de gezondheidssector. Daar groeide het aantal bedrijven met respectievelijk 8 en 7 procent. Wanneer wordt gekeken naar provincies, dan springen Flevoland en Zuid-Holland eruit. Daar was sprake van toenames met 7 procent. Limburg kende de minste groei, met een plus van 3 procent.

De gemiddelde leeftijd van ondernemers in Nederland is nog steeds 46 jaar. Maar het aantal jonge starters zit wel al een tijdje flink in de lift. In zes jaar is het aantal beginnende ondernemers van 18 jaar en jonger ruim verdrievoudigd. Vorig jaar ging het om 6572 jongeren. Ze richtten vaak een eigen webwinkel op. Daarnaast zijn creatieve activiteiten populair bij jongeren, zoals het maken van reclame, fotografie, film en podiumkunsten.

Het aandeel mannelijke ondernemers ten opzichte van het aandeel vrouwelijke ondernemers is vorig jaar niet gewijzigd ten opzichte van 2018: circa 64 procent van de ondernemers is man en 36 procent is vrouw. De Kamer van Koophandel constateert dat het percentage niet in Nederland geboren ondernemers wel is toegenomen. Dit zijn er inmiddels 16 procent, van 15 procent een jaar eerder. Zij zijn voornamelijk actief in de horeca, logistiek en bouwsector.

Is factoring een vorm van outsourcing?

Het simpele antwoord daarop is: ja (tot op zekere hoogte). Factoring is een vorm van outsourcing. Factoring producten zijn echter meer dan alleen het outsourcing-element.

Factoring levert een aantal belangrijke diensten.

Kredietcontrole
Dit is ondersteuning van het credit controller team van een factoringmaatschappij (of factor) om het proces van het innen van betalingen van uw klanten te ondersteunen of volledig te beheren. De mate waarin dit een volledig uitgebreide uitbestede service is, hangt af van de factoringmaatschappij die u selecteert, en dus van de modus operandi die zij aannemen. In sommige gevallen kunnen ze “vertrouwelijke factoring” aanbieden waarbij alles in naam van uw bedrijf wordt uitgevoerd en uw eigen branding wordt gebruikt. Dit kan worden beschouwd als een “white label krediet controle proces”.

Bij sommige aanbieders, met name de (bank) onafhankelijke factoringmaatschappijen, bieden ze u een volledig uitgebreide service waarbij u de kredietcontrollers niet in eigen beheer hoeft te houden of zelf het proces hoeft af te handelen. Dit kan worden beschouwd als een volledig uitbestede service – en in sommige gevallen, omdat gespecialiseerd personeel wordt gebruikt, kan het helpen uw schuldenlast te verbeteren (de tijd die klanten nemen om uw facturen te betalen), waardoor uw cashflow wordt verbeterd. Aan de andere kant bieden sommige een minder uitgebreide aanpak die al dan niet aan uw behoeften voldoet. Het kan zijn dat ze alleen voor uw grootste klanten het debiteurenbeheer voeren op uw verkoopadministratie, of dat ze voor sommige klanten afhankelijk zijn van geautomatiseerde debiteurenbeheer. Voor deze aanpak moet u mogelijk nog een deel van het werk in eigen beheer uitvoeren – een gedeeltelijk uitbestede service.

Financiering tegen onbetaalde facturen
De factor zal u normaal gesproken voorzien van een zogenaamde “vooruitbetaling” op uw onbetaalde verkoopfacturen. Dit kan 80% zijn (en in sommige gevallen meer) aan u betaald wanneer u de factuur verhoogt, zodat u niet hoeft te wachten tot uw klant betaalt om toegang te krijgen tot het geld dat in die factuur is vastgelegd. Als u een heel groot boek met openstaande facturen hebt, kunt u mogelijk een vrij grote geldinjectie genereren door deze facturen te factoren en vooruitbetalingen te ontvangen. Hoewel dit onderdeel is van een normale faciliteit, zou dit aspect niet echt worden beschouwd als een vorm van outsourcing.

Bescherming tegen slechte schulden
Het andere gemeenschappelijke facet van deze faciliteiten is het bieden van “bescherming tegen oninbare vorderingen”. Dit is bij sommige factoringmaatschappijen een optionele extra, hoewel u in sommige gevallen misschien moet hebben als uw situatie dit rechtvaardigt. Nogmaals, het is niet echt outsourcing, maar er zijn andere optionele extra’s die onder die beschrijving vallen.

Is factoring een vorm van outsourcing?
Dus het antwoord op de vraag “is factoring een vorm van outsourcing?”, Het dat ja, het heeft zeker elementen die zijn uitbesteed. Er zijn echter andere aspecten die alleen nuttige diensten zijn, zoals financiering en bescherming tegen oninbaarheid.

Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat u geen factoring-faciliteit hoeft af te sluiten om toegang te krijgen tot uitbestede diensten zoals kredietcontrole en debiteurenbeheer. Beide kunnen onafhankelijk van elkaar worden verstrekt, zonder dat u uw facturen hoeft te financieren.

Er vallen weer meer bedrijven om

Voor het eerst in zes jaar stijgt het aantal faillissementen weer, meldt kredietwaardigheidsspecialist Graydon donderdag. In 2019 ging het om 3.906 bedrijven die omvielen, een toename van 3,4 procent ten opzichte van 2018.

Het tot 2019 laatste jaar waarin het aantal faillissementen toenam, was 2013. Toen ging het echter wel om flink meer faillissementen. “In de jaren daarna is het aantal failliete bedrijven gestaag afgenomen tot het laagterecord van vorig jaar”, aldus Gert van den Berg van Graydon.

In de groot- en detailhandel en de bouw vielen de meeste bedrijven om, met achtereenvolgens 855 en 546 faillissementen. In de gezondheidszorg was de grootste faillissementstoename te zien, met 20,3 procent.

Of de problemen in de bouw samenhangen met de stikstof- en PFAS-crises zou nog niet te zeggen zijn. Wel zouden de internationale omstandigheden, zoals de aanstaande Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, voor onzekerheid hebben gezorgd bij ondernemingen.Het belang van een goede financiële huishouding is dus groot. Ook kan een goede financiering daarbij helpen. Of u nu kiest voor een traditionele financiering via uw bank of een van de vele alternatieve financieringsbronnen die verkrijgbaar zijn op de markt.

Factoring: hoe kan het mijn bedrijf helpen?

Bankleningen zijn van oudsher de standaardmethode voor financiering door kleine bedrijven. De financiële crisis van 2008 heeft dat allemaal veranderd. Banken verscherpen hun eisen en concentreerden zich op grotere, meer winstgevende leningen, waardoor ondernemers op zoek gingen naar alternatieve financieringsmogelijkheden. Terwijl fact factoring de laatste jaren populair is geworden bij B2B-bedrijven, zijn er nog steeds veel ondernemers die aarzelen om van dit soort financiering te profiteren. Dit is gedeeltelijk te wijten aan een gebrek aan begrip over hoe factoring factoring werkt en de voordelen die het kan bieden.

Het factoring proces

Kies een openstaande B2B factuur die u wilt factureren en stuur deze naar de financieringsmaatschappij, ook wel de factor genoemd. Ze controleren de kredietwaardigheid van de klanten die verantwoordelijk zijn voor de facturen die u indient, dus het is belangrijk dat u facturen van klanten met een goede krediet reputatie indient. Het verificatieproces is snel en in veel gevallen binnen enkele uren voltooid. Zodra de ingediende facturen zijn goedgekeurd voor factoring, ontvangt u ergens tussen de 80 en 95 procent van de nominale waarde van de facturen. Volgens de voorwaarden van de facturen wordt de betaling rechtstreeks aan de factor voldaan en sturen zij u het saldo minus hun vergoeding

De voordelen van factoring

Als u eenmaal begrijpt hoe het werkt, is het tijd om na te gaan hoe factoring factoring uw bedrijf ten goede kan komen.

Verbeterde Cash Flow

Het is niet ongewoon dat klanten wachten tot de vervaldag van de factuur voordat deze wordt betaald. Dit kan hun cashflow verbeteren, maar het doet niet veel voor de jouwe. Het kan uw bedrijf “gegijzeld” houden en voorkomen dat u vooruit gaat. Factuur financiering kan u een consistente stroom werkkapitaal bieden. Nooit meer 30, 60 of 90 dagen wachten op contant geld dat u nu nodig hebt.

Voorkom additionele schulden

Waar mogelijk willen ondernemers additionele schulden vermijden. Omdat factoring geen lening is, gaat u geen extra schulden aan. U ontvangt gewoon geld dat u al verschuldigd is. Zodra de factor u aanvankelijk 80-95 procent van de nominale waarde levert, bezitten zij die factuur en ontvangen ze de betaling rechtstreeks van uw klant wanneer de factuur opeisbaar is. Wanneer u een factoring overeenkomst aangaat, ontvangen uw klanten een melding (een zogenaamde debiteurenbrief) waar de wijzigingen bekend worden gemaakt.

Afhankelijk van het type factoring dat u gekozen heeft, bent u mogelijk aansprakelijk als uw klant niet betaalt. Er is recourse én non-recourse factoring. Met recourse factoring bent u verantwoordelijk als uw klant in gebreke blijft met zijn betaling. Hoewel u niet verantwoordelijk zou zijn voor non-recourse factoring, betaalt u een hogere factoring-vergoeding. Daarom is het belangrijk om alleen facturen te factoren van klanten waarvan u weet dat ze betrouwbaar en kredietwaardig zijn.

Zakelijke groei

Met de consistente cashflow welke factoring u geeft, kunt u zich concentreren op de groei van uw bedrijf. Nooit meer voorbijgaan aan een geweldige zakelijke kans of een enorme bestelling. U kunt uw bedrijf runnen op een manier die de groei bevordert. Vanwege uw vermogen om meer tijdige betalingen te verrichten, kunt u mogelijk gebruikmaken van kortingen van uw leveranciers.

Overweegt u ook factoring voor uw bedrijf?

Als u factoring overweegt, kan is een eerste stap om contact te komen met geschikte factoringbedrijven. Niet alle factoringmaatschappijen zijn geschikt. Een goed startpunt is om een aantal factoring offertes op te vragen bij een vergelijkingssite. Zij helpen u in contact te komen met geschikte partijen, en helpen u gelijk ook aan een scherp tarief. Immers, een factoringbedrijf die u diensten wilt bieden, zal moeten concurreren met andere partijen en dus een scherp tarief bieden.

MKB Financiering: Welke mogelijkheden zijn er?

Als ondernemer in het MKB zijn er vele mogelijkheden om aan financiering te komen. Hieronder zetten we de verschillende mogelijkheden uiteen.

Bankkrediet

Het grootste gedeelte van MKB bedrijven in Nederland verkrijgt nog altijd bedrijfsfinanciering bij de bank. Het aandeel ondernemers dat financiering bij de bank verkrijgt daalt overigens al jaren. Enerzijds heeft dit te maken met strengere wetgeving waaraan banken zich dienen te houden. Hierdoor is de blik bij banken intern gericht op het opbouwen van kapitaal reserves en het voorbereiden op regels zoals Basel III. De banken proberen de verhouding tussen het eigen vermogen en de verstrekte leningen, het zogenaamde leverage ratio, te reduceren. Dit heeft met name negatieve impact op het aantal te verschaffen leningen aan het MKB. Anderzijds hebben banken de afgelopen tijd een behoorlijke imagoschade opgelopen. Dit is ondermeer het gevolg van de meest recente crisis, waarvan banken de schuld kregen toegewezen, en mkb rentederivaten schandaal.

Alternatief Krediet

Voor (startende) mkb ondernemers is het lastig om een financiering bij de bank te verkrijgen. Het is om deze reden dat veel ondernemers naar alternatieven kijken om hun financiering op orde te brengen. Er zijn voor ondernemend Nederland inmiddels vele mogelijkheden om buiten de bank om een financiering te regelen. Afhankelijk van de fase waarin je bedrijf zich bevindt, de looptijd van gewenste lening en de hoogte van het te lenen bedrag zijn er meerdere mogelijkheden.

Wanneer je in de opstartfase van je bedrijf bent zijn er al financierders die je kunnen helpen aan een financiering. Ze bieden zogenaamde unsecured loans aan, een zakelijk lening zonder onderliggend onderpand. Het gaat bij deze financieringsvorm vaak om kleinere bedragen, en jaarcijfers zijn niet altijd doorslaggevend. Deze financiers bekijken je aanvraag volledig automatisch: er vindt een automatische kredietcheck plaats (gebaseerd op aangeleverde data van je bedrijf, openbare bestanden en aangekochte data van kredietinformatie verleners. Op basis van de verzameling van data kan de financier via algoritmes bepalen of je in aanmerking komt voor krediet. Doordat deze verificatie vaak geheel of gedeeltelijk automatisch verloopt, kan de aanvrager vrij snel duidelijkheid verkrijgen over zijn financiële mogelijkheden. De snelheid van het aanvraag- en acceptatieproces wordt vaak als een verademing gezien ten opzichte van de vaak trage besluitvorming en nog immer burocratische process van een bank.

Wanneer je de opstartfase voorbij bent, en je op zoek bent naar meer financiële ruimte voor je organisatie, zijn er ook nog genoeg alternatieve financierders die een goed alternatief kunnen bieden voor jouw onderneming. Er zijn financiers die zich richten op korte termijn leningen (looptijden tot 1 jaar) mid term leningen (1 tot 3 jaar) en long term leningen (looptijden langer dan 3 jaar). De grote van de faciliteit is gebaseerd op de hierboven genoemde kredietcheck (hoe groter het gevraagde bedrag, hoe rigoreuzer deze check) het onderpand van de lening, de kredietgeschiedenis van de ondernemer alsmede de specifieke kenmerken van het te financieren project. Meer over alternatieve non-bancaire lening vind je hier.

Crowdfunding

Crowdfunding, vrij vertaald “financiering door de menigte (the crowd)” is een alternatieve vorm van financiering, waarbij (vaak startende) ondernemers, die moeilijk toegang krijgen tot de traditionele financieringskanalen, een eerste deel van de benodigde financiering online bij het grote publiek kunnen inzamelen. Crowdfunding is voor de kleinere belegger ook een mogelijkheid om

Het principe van Crowdfunding verloopt als volgt: een internetplatform biedt online een overzicht van bedrijven die op zoek zijn naar financiering: de crowdfunding projecten. Vindt een project binnen een vooropgestelde tijdsperiode genoeg potentiële investeerders , dan is het crowdfunding project geslaagd en wordt het geld door het crowdfundingplatform aan de ondernemer overgemaakt. Het voordeel van crowdfunding is dat het jouw bedrijf of product onder de aandacht wordt gebracht bij een grote groep investeerders (welke daarnaast ook potentiële klanten kunnen zijn). Een groot nadeel van een crowdfunding campagne is dat het behoorlijk tijdsintensieve manier is om kapitaal op te halen voor je onderneming. Ook loop je het risico dat indien je niet voldoende investeerders aan je project weet te binden waardoor de crowdfunding campagne dus niet slaagt en je met lege handen staat. Bedenk van te voren ook welke vorm van kapitaal je wilt ophalen. Een bedrijf dat kiest om zijn onderneming te kapitaliseren via equity crowdfunding dient zich er bewust van te zijn dat je bij deze vorm geen toegang hebt tot de ervaring, begeleiding en netwerken van een venture capitalist. Veel ondernemers ervaren het bijzonder waardevol om begeleiding te hebben in de ontwikkelingsfase van hun bedrijf.

De markt van non-bancaire financiering in Nederland bestaat voor 23% uit crowdfunding (bron: stichting mkb financiering) , met een totale waarde van 329 miljoen euro. Gemiddeld hebben ondernemers €114.000 opgehaald per crowdfunding campagne.

Factoring

Factoring is een vorm van financiering waar uitstaande facturen direct worden omgezet in cash. U hoeft dus niet langer te wachten totdat uw klant betaald. Deze vorm van voorfinanciering is een zeer flexibele vorm van werkkapitaalfinanciering. Anders dan een zakelijke lening, is factoring een “off-balance financiering” en groeit een beschikbare factoring faciliteit mee met de onderneming. Hoe meer facturen u verstuurd, hoe meer u kunt factoren. De faciliteit van een zakelijk krediet kent een limiet welke gebaseerd is op uw bedrijfscijfers. Bij een factoring faciliteit is deze gebaseerd op de (nog te realiseren) omzet. Wanneer een financierder een onderpand vraagt op uw financiering (wanneer u onverhoopt niet uw betalingsverplichtingen kunt voldoen aan de financierder) is er sprake van een secured loan. Bij factoring beperkt het onderpand zich uitsluitend op de factuur, welke als onderpand dient voor de financiering.

U kunt gebruik maken van factoring wanneer u zakelijke klanten bedient. Daarnaast is het belangrijk dat u na de geleverde prestatie factureert. Sommige factoringmaatschappijen kunnen ook deelfacturen factoren mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wanneer u vooraf factureert is het niet mogelijke om te factoren, immers er heeft nog geen prestatie plaatsgevonden, en daarmee is deze factuur gevoeliger voor disputen tussen u en uw klant, een risico welke een factoringmaatschappij liever vermijdt. In het algemeen geldt: hoe harder de vordering is, hoe makkelijker deze te factoren is.

De factormaatschappij maakt direct (meestal binnen één werkdag) een deel van het factuurbedrag over op uw rekening. Vervolgens incasseert de factormaatschappij het openstaande bedrag bij uw klant. Afhankelijk van de gekozen vorm van factoring, verzorgd een factoringmaatschappij ook het debiteurenbeheer en dekt hij ook de kredietrisico’s af. De flexibiliteit van financiering en de additionele diensten die geboden worden maken factoring doorgaans enigszins duurder dan een traditionele financiering. De factormaatschappij vraagt doorgaans een percentage van de factuur voor deze diensten.

De markt van non-bancaire financiering in Nederland bestaat voor 29% uit factoring (bron: stichting mkb financiering) . De komende jaren neemt de vraag naar dergelijke alternatieve financieringsvormen alleen nog maar verder toe. De verwachting is dat vanaf 2022 minimaal een derde van de klein zakelijke financieringen via non-bancaire financiers wordt verstrekt.Meer informatie over factoring vindt u hier

Checklist voor Factoring: waar moet ik op letten?

 1. Wat is de gemiddelde betaaltermijn van je klanten? Factoring kan al interessant zijn vanaf een gemiddelde betalingstermijn van 10 dagen. Bij sommige factormaatschappijen kun je ervoor kiezen alleen de facturen met een langere betaaltermijn te factoren.
   
 2. Wat is de betaaltermijn van de factormaatschappij? Gemiddeld is die tegenwoordig één tot twee werkdagen. Omdat veel ondernemers aan het einde van de week factureren is de uitbetaling maandag of dinsdag zichtbaar op de rekening. Sommige factoringmaatschappijen vragen aan de debiteur een bevestiging van de ontvangen factuur, en keren daarna pas uit. Hierdoor kan de uitbetaling vertraging oplopen, immers deze is afhankelijk van de reactiesnelheid van jouw klant.
   
 3. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid om te communiceren met de opdrachtgever over de betaling van de factuur? Afhankelijk van de gekozen factormaatschappij laat deze de verantwoordelijkheid van debiteurenbeheer bij de ondernemer liggen, óf nemen ze deze taak (volledig) van je over. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met jouw factoringmaatschappij over het te voeren debiteurenbeheer beleid. Correcte communicatie tussen de factormaatschappij en jouw klant is belangrijk om dit soepel te laten verlopen. Ook is het belangrijk dat de factormaatschappij jou goed op de hoogte houdt van hun communicatie met jouw klant.
   
 4. Hoe is de incasso geregeld? Vooral als de betalingstermijn oploopt en er geen verzekering is afgesloten, klopt de factormaatschappij toch weer bij jou aan. Je bent dan verplicht de hele factuur alsnog aan hen terug te betalen. Is er een kredietverzekering afgesloten, dan loop je dat risico niet.
   
 5. Is jouw factuur verzekerd door de factormaatschappij? Vraag daar uitdrukkelijk naar. Sommige factormaatschappijen rekenen een opvallend lage fee per factuur of een laag percentage. Dat kan alleen als alle risico bij jou blijft liggen. Inclusief verzekering is over het algemeen wat duurder, maar dan besteed je dus de incasso uit én je loopt geen risico meer.
   
 6. Kosten. Factoring is, zoals in dit artikel al vermeld, duurder dan de meeste vormen van financiering. Dus let goed op dat de kosten in verhouding zijn met de voordelen van factoring.
   
 7. Heb je keuze welke debiteuren je wilt overdragen? Sommige factoringmaatschappijen eisen vanwege efficiency dat ze al jouw facturen mogen financieren. Als je met bepaalde debiteuren al goede afspraken hebt over de betaling, kan dat nadelig uitpakken. Waarom zou je betalen voor facturen die al snel betaald worden?
   
 8. Kijk of de factormaatschappij een minimum bedrag per factuur, per maand of per jaar hanteert. Dat kan namelijk je flexibiliteit beperken. Als je veel lage facturen stuurt van bijvoorbeeld 100 euro, is factoring over het algemeen geen werkbare oplossing. Tenzij je over kunt gaan op verzamel nota’s.
   
 9. Incassokosten. Gelukkig komt het tegenwoordig steeds minder voor dat opdrachtgevers helemaal niet betalen. Maar als een factuur ook de uiterste betaaltermijn verloopt, is de inschakeling van een incassobureau niet denkbeeldig. Wie is daar verantwoordelijk voor en wie draagt de kosten?
   
 10. Hoeveel flexibiliteit als ondernemer ben je verplicht op te geven? Zit je vast aan een bepaalde termijn (bv 2 jaar) van samenwerking, of mag je op elk moment uitstappen? Zorg dat je goed inzichtelijk hebt hoeveel omzet jij denkt te gaan factoren per jaar. Flexibiliteit komt met een prijs, en het kan best zo zijn dat je voordeliger uit bent wanneer je een verplichting aangaat voor een langere termijn of een vooraf bepaalde omzet.

Denk je er over om te gaan factoren? Een goed startpunt is dan om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende factoringmaatschappijen. Je kunt dit eenvoudig doen door bijvoorbeeld een aanvraag te doen bij een factoring vergelijkingssite. Ze bieden je een goed overzicht en werken samen met verschillende factor huizen in Nederland.

Atradius: Stijging faillissementen in Nederland zet ook in 2020 door Nederland

 • Wereldhandel krimpt in 2019 als gevolg van handelsconflict VS en China
 • Faillissementen Nederland nemen 4 procent toe in 2019
 • Groei bbp in Nederland blijft volgend jaar steken op ruim één procent

Wereldwijd is sprake van een verslechtering van de economische vooruitzichten, vooral als gevolg van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. In Nederland zorgen toenemende externe risico’s in combinatie met de lagere binnenlandse consumptiegroei voor een groeivertraging in 2019 en 2020. Dat concludeert kredietverzekeraar Atradius in de halfjaarlijkse Economic Outlook.

De wereldeconomie verliest behoorlijk aan kracht, met een verwachte groei van 2,5 procent in zowel 2019 als 2020. Dit is veel minder dan de 3,2 procent waar een jaar geleden nog sprake van was. Atradius verwacht dat de groei van de wereldhandel in 2019 negatief uitkomt, met een licht herstel in 2020. Dit is vooral het gevolg van het handelsconflict tussen de VS en China. Daarnaast zorgen ook de terugval van de Duitse maakindustrie, zwakte in sommige opkomende economieën en de brexit voor slechtere economische vooruitzichten. “De handelsoorlog tussen de VS en China heeft verstrekkende gevolgen voor de wereldhandel. Als de handelsoorlog zich uitbreidt naar andere economieën in Azië en Europa, wat heel goed mogelijk is, zal de wereldhandel nog verder vertragen”, benadrukt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius.

Wereldwijd verwacht Atradius een stijging van het aantal faillissementen met 3 procent in 2019 – één procent hoger dan haar eerdere prognose in mei – en een toename van 2,6 procent in 2020. De opwaartse herziening in 2019 is vooral het gevolg van ontwikkelingen in Noord-Amerika, waar de stijging van het aantal faillissementen die van West-Europa overtreft. Tegelijkertijd benadrukt Atradius dat in vrijwel alle regio’s sprake is van een groei van het aantal faillissementen.

Ook in Nederland nemen faillissementen toe

In Nederland zakt de economische groei terug naar 1,6 procent in 2019 en 1,2 procent in 2020. Hiermee scoort Nederland iets beter dan de eurozone als geheel (1,1 procent groei in 2020). De stijging van het aantal faillissementen bedraagt in 2019 4 procent: iets hoger dan de eerdere prognose van 3 procent in augustus. In 2020 verwacht Atradius een groei van het aantal faillissementen met 1 procent. “Hoewel de Nederlandse economie in vergelijking met andere landen in de eurozone goed presteert, is het de vraag of we dit groeitempo kunnen vasthouden. Het zijn vooral externe omstandigheden die de economie parten spelen, maar ook in het binnenland is sprake van een verzwakking van de consumptiegroei ten opzichte van eerdere jaren. Dit vertaalt zich in een stijging van het aantal faillissementen in zowel 2019 als 2020”, aldus Lorié.

Cashflow vormt probleem voor MKB Nederland

Ruim één op de drie mkb-bedrijven heeft cashflow uitdagingen. Meer dan 40% van het Nederlandse MKB ondervindt moeite met het op tijd innen van facturen bij klanten. Dit is een van de conclusies uit recent onderzoek.

Uit dit onderzoek, welke jaarlijks wordt uitgevoerd, blijkt dat cashflow ook de komende maanden de grootste uitdaging blijft voor Nederlandse MKB’ers. Van de respondenten aan het onderzoek, uitgevoerd door kredietverzekeraar Euler Hermes, geeft 32% aan dat vooral debiteurenbeheer een grote uitdaging vormt.

Afname zakelijke leningen

Volgens Euler Hermes heeft het Nederlandse mkb de grootste bancaire financieringskloof in Europa. Hoewel bankleningen nog steeds de belangrijkste externe bron van financiering zijn, ontvangt het Nederlandse mkb minder bankleningen dan het mkb in andere landen van de eurozone. De Nederlandse markt kent daarentegen ook bijzonder veel financieringsalternatieven waar ondernemers gebruik van maken.

Toekomstvertrouwen

De belangrijkste bevindingen uit de Global Business Monitor 2019:

 • Het MKB ondernemersvertrouwen in lokale markten is afgenomen. In 2017 was dit nog 54%, dit jaar komt dit uit op 48%.
 • Van all Europese landen die onderzocht zijn, ziet het Nederlandse MKB de toekomst met het meeste vertrouwen tegemoet. Zo’n 56% verwacht omzetstijging over de komende 12 maanden.
 • Tweederde van het Nederlandse MKB vindt dat het goed gaat met de lokale economie, waar zo’n 86% zich richt op de binnenlandse handel.
 • Bijna de helft van de onderzochte MKB’ers (46%) maakt zich zorgen over de wereldeconomie, die vooral bedreigd wordt door de politieke situatie in de Verenigde Staten en de Brexit.

Grootbedrijf moet mkb binnen 30 dagen betalen

Grote bedrijven moeten facturen van mkb’ers straks binnen 30 dagen gaan betalen. Staatssecretaris van Economische Zaken Keijzer (Economische Zaken) gaat de wet aanscherpen.

Dat doet Keijzer omdat er geen voortgang zit in de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van mkb’ers betalen. Uit recente cijfers blijkt dat gemiddelde al jarenlang boven de 40 dagen zit. Verbetering is er niet, ook niet nadat de wettelijke termijn in 2017 op 60 dagen werd gesteld. De staatssecretaris gaat daarom steviger ingrijpen.

„Een goed draaiende economie geeft minder aanleiding tot lange betaaltermijnen dan een moeizaam draaiende economie”, zegt Keijzer. „Daarom vind ik het zorgelijk dat de betaaltermijnen ook in recente jaren niet de gewenste ontwikkeling laten zien. Het geeft verder te denken dat betalingen van grote bedrijven in de richting van het mkb een minder gunstige ontwikkeling laten zien dan de algemene, licht dalende tendens.”

Keijzer gaat ’kort na de jaarwisseling’ het nieuwe beleid naar de Kamer sturen. Of daar bijvoorbeeld ook een boete of berisping bij komt voor bedrijven, geeft de staatssecretaris nog niet prijs. Ze wil eerst de evaluatie voor de wet betalingstermijnen grote bedrijven afwachten.

Hoe is de wettelijke betalingstermijn nu geregeld?

De wettelijke betalingstermijn van een factuur bedraagt 30 dagen als geen betalingstermijn is overeengekomen. Het is mogelijk om een kortere betaaltermijn af te spreken, maar de wet stelt grenzen aan langere betaaltermijnen.

De maximale betalingstermijn die wettelijk is toegestaan, is afhankelijk van de soort klant (debiteur) waarmee u zaken hebt gedaan. Voor grote ondernemingen gelden namelijk strengere regels dan voor kleine bedrijven (MKB/ ZZP). Voor de overheid gelden ook andere regels voor betalingstermijnen. Voor particulieren (consumenten) gelden geen wettelijke betaaltermijnen.

In de onderstaande tabel worden de verschillende wettelijke betalingstermijnen vermeld:

Wettelijke betalingstermijn in dagenBedrijfOverheid Grote
onderneming
Geen betalingstermijn overeengekomen30 3030
Maximale betalingstermijn60 3060
Maximale betalingstermijn bij
wettelijke uitzondering
60+60
X

Per 1 juli 2018 worden kleine ondernemers, zoals ZZP-ers en MKB-bedrijven, nóg beter beschermd tegen onredelijk lange betalingstermijnen van grote ondernemingen. Vanaf deze datum verloopt namelijk het overgangsrecht van de Wet tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen (ook wel de ‘wet betalingstermijnen’ of ‘wet late betalingen’ genoemd).

Indien een onderneming graag eerder over zijn gelden wilt beschikken, dan biedt factoring een mogelijke manier om vorderingen direct ‘contant’ te maken.