Krediet

Bedrijfskrediet

De markt van alternatieve financieringen is de laatste jaren enorm toegenomen. Ondertussen zijn dus heel wat verschillende types leningen kredietvormen beschikbaar, vaak specialistisch en heel apart. Financieringsproducten kunnen gericht zijn op snelheid, een oplossing bieden voor een korte termijn of eerder bestaan om kleine ondernemingen en snelgroeiende bedrijven te helpen. Er zijn ook heel wat kredietverstrekkers op de markt: de traditionele bank, de alternatieve bank, een online geldverstrekker en de kleine lokale specialisten.

Met zoveel producten en aanbieders verschillen de geschiktheidscriteria, rentevoeten en globale kosten significant. Je ziet door de bomen het bos niet meer. In dit artikel geven we je alle belangrijke informatie die je moet weten over het bedrijfskrediet.

Soorten bedrijfskrediet

Het bedrijfskrediet is een brede term die kan verwijzen naar vele verschillende producten, waaronder:  

icon werkkapitaalfinanciering Leningen met onderpand (gedekte leningen)

icon werkkapitaalfinanciering Leningen zonder onderpand (ongedekte leningen)

icon werkkapitaalfinanciering Doorlopende kredietfaciliteiten

icon werkkapitaalfinanciering Pin voorschotten

Kortlopende zakelijke leningen

Kortlopende zakelijke leningen zijn zogenaamde ‘lumpsum’ leningen die zijn ontworpen om in minder dan 18 maanden te worden terugbetaald. Ze kunnen een flexibel financieel hulpmiddel zijn dat het best kan worden gebruikt voor de financiering van kortetermijnbehoeften, zoals het beheren van de kasstroom, omgaan met onverwachte behoeften aan extra geld, het overbruggen van grotere financieringsmogelijkheden, het betalen van dure schulden of het profiteren van onvoorziene zakelijke kansen.

Voordelen

Betalingsstructuur instellen
Beperkt papierwerk
Slecht krediet wordt geaccepteerd
Geschikt voor een breed scala aan zakelijke doeleinden

Nadelen

Rente en kosten liggen doorgaans hoger dan die van leningen met een langere looptijd;

Terugbetaalcapaciteit is beperkt (bijvoorbeeld door sterk fluctuerende inkomsten)

Inkoopfinanciering

is een zakelijke financiering op basis van je betaalde courante voorwaarden. Zo heb je extra financiële ruimte zodat je kunt blijven investeren in je bedrijf. 

Handelsfinanciering

Een handelsfinanciering is een krediet waarbij de te verhandelen goederen van een organisatie als onderpand dienen. Bij handelsfinancieren draait het om het verstrekken van krediet aan de klant zodat deze in staat wordt gesteld zijn/haar product te verhandelen. Het drijven van handel levert een organisatie uiteindelijk inkomsten op. Voordat deze inkomsten binnenkomen, dienen er echter (grote) kosten te worden gemaakt. Financiers verlenen kredieten om deze kosten te kunnen dragen. Het overgrote deel van de handelsondernemingen die internationaal actief zijn financieren hun kosten op deze manier.

Voorraadfinanciering

Om vlot te kunnen leveren aan je klanten heb je voldoende voorraad nodig. In veel gevallen moet je na levering de noodzakelijke betalingstermijn geven aan je klanten. Dus hoe meer je verkoopt, hoe meer geld er geïmmobiliseerd wordt in de exploitatiecyclus. Dat is onvermijdelijk, zelfs al krijg je van je leveranciers een redelijke betalingstermijn.

Met een investering in voorraad laat je je onderneming verder groeien. Er zijn verschillende redenen voor een onderneming om aanvullende financiering aan te trekken voor voorraad. Zo kan het zijn dat de onderneming voorraad moet inkopen in het laagseizoen, waardoor er onvoldoende werkkapitaal beschikbaar is. Bijvoorbeeld door je assortiment uit te breiden met nieuwe merken, productlijnen, of nicheproducten. Maar ook door producten tegen korting in te kopen uit een overstock. Wanneer je je zaak wilt uitbreiden zul je moeten investeren in een grotere voorraad. Met voorraadfinanciering verkrijg je dus extra financiële slagkracht. Voorraadfinanciering is financiering die een organisatie aantrekt met inkoop van voorraden als specifiek doeleinde.

Een kortlopende financiering kan een tijdelijke tekort opvangen, waarna dit weer gedekt wordt met de opbrengst van de voorraden. Daarnaast is het zorg om deze risico op deze voorraden te verzekeren. Een goed startpunt is om zakelijke verzekeringen met elkaar te vergelijken.