Ondernemers geholpen door samenwerking financiers

Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) stelt 1,1 miljoen euro beschikbaar uit het MKB-actieplan om zogenoemde regionale Financieringstafels op te zetten. MKB-Nederland is blij met dit initiatief. Met deze tafels wordt de samenwerking tussen aanbieders van financiering om plannen van ondernemers te bekostigen echt concreet.

Steeds meer keus

Mkbondernemers en startups hebben steeds meer keus in soorten financiering. Naast banken zijn er alternatieven als leasing en factoring, crowdfunding, business angels en kredietunies. Dit biedt meer mogelijkheden, maar maakt tegelijkertijd de toegang tot (risicovol) investeringskapitaal niet altijd makkelijk. Factoring is alleen beschikbaar voor bedrijven die B2b activiteiten ondernemen.

Samenwerking nodig

Financieringsaanvragen kunnen niet altijd door één financier worden ingevuld. Om de plannen van ondernemers uit te kunnen laten voeren is samenwerking tussen financiers (of gestapeld financieren) daarom steeds meer nodig. De Financieringstafels waar aanbod en vraag samen komen, bieden een oplossing. Factoring wordt vaak gebruikt in combinatie met andere vormen van werkkapitaalfinanciering.

Regionale netwerken

De Financieringstafels faciliteren samenwerkingen tussen partijen in regionale financieringsnetwerken. Aan deze netwerken nemen onder andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen, accountants en alternatieve financiers deel. De netwerken moeten helpen om zo veel mogelijk kapitaal en alternatieve financiering beschikbaar te maken. Ook zijn er voor bijvoorbeeld startende ondernemers bepaalde platformen welke helpen om zich te informeren over mogelijkheden tot werkkapitaal financiering (zo is er bijvoorbeeld een platform voor zelfstandigen).

Al meer dan honderd ondernemers geholpen

Er zijn al enkele Financieringstafels, zoals die van Brainport in de regio Eindhoven. Elke maand brengen drie banken onder leiding van een voorzitter een casus in en houdt een ondernemer een pitch. De kredietaanvragen worden aan deze tafel besproken en voorzien van Financieel-advies. Het gaat om (bijna) levensvatbare plannen, die niet bij de juiste financier zijn ingediend of niet door één financier zelfstandig kunnen worden gefinancierd. Er zijn via deze tafel inmiddels meer dan honderd ondernemers geholpen aan kapitaal, netwerk of kennis.

Jerco

Bijlesbureau

Percent calculator

Calculate VAT

Please follow and like us:

Geef een antwoord