Bedrijven laten facturen weer langer liggen

Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen trokken het afgelopen kwartaal meer tijd uit om rekeningen te betalen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar doen ze er gemiddeld 0,7 dag langer over om een factuur te voldoen, waardoor dat nu gemid- deld in totaal 39,9 dagen duurt, terwijl staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) toch de wens heeft om rekeningen te betalen.

Transportbedrijven, leasemaatschappijen en automatiseerders behoren tot de traagste betalers

Opgemerkt moet worden dat het betaalgedrag nog relatief ‘meevalt’ vergeleken met de periode 2013 tot en met 2017. Toen duurde het steevast gemiddeld meer dan 40 dagen voordat facturen werden voldaan, zo blijkt uit onderzoek van krediet- informatiespecialist Graydon. In 2003 duurde een betaling gemiddeld zelfs 50 dagen of langer

Factuur sneller betaald dan in 2013

Gemiddelde betalingstermijn bedrijven en overheidsinstellingen per kwartaal in dagen in Nederland

De overheid (inclusief semi) overheidsinstellingen, behoort tegenwoordig tot de snelste betalers en betaalt nu zelfs iets sneller vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van 2012, toen de overheid nog in de top 3 van slechtste betalers stond. Met een gemiddelde betalingstermijn van 38,6 dagen overschrijdt de overheid nog wel de periode die staatssecretaris Keijzer voor ogen heeft.

Betalingstermijn Nederlandse bedrijven in dagen per sector (Q1 2019)
Gemiddelde betalingstermijn bedrijven en overheidsinstellingen per kwartaal in dagen in Nederland

In de vastgoedsector verslechterde het betaalgedrag het meest. Daar duurt het gemiddeld 40,7 dagen voordat een factuur wordt betaald, terwijl dat in het eerste kwartaal van 2018 bijna vijf dagen korter was. Ook in de horeca, de landbouw en bij handelsbedrijven is de betaalmoraal afgenomen. Die branches trokken ruim een dag extra uit om rekeningen over te boeken.

Transportbedrijven, leasemaatschappijen en automatiseerders behoren tot de traagste betalers. Die doen er meer dan 41 dagen over om hun rekeningen te voldoen. De ICT-sector is ruim een dag sneller gaan betalen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: Het Financieele Dagblad

Please follow and like us:

Geef een antwoord