Factoring: hoe kan het mijn bedrijf helpen?

Bankleningen zijn van oudsher de standaardmethode voor financiering door kleine bedrijven. De financiële crisis van 2008 heeft dat allemaal veranderd. Banken verscherpen hun eisen en concentreerden zich op grotere, meer winstgevende leningen, waardoor ondernemers op zoek gingen naar alternatieve financieringsmogelijkheden. Terwijl fact factoring de laatste jaren populair is geworden bij B2B-bedrijven, zijn er nog steeds veel ondernemers die aarzelen om van dit soort financiering te profiteren. Dit is gedeeltelijk te wijten aan een gebrek aan begrip over hoe factoring factoring werkt en de voordelen die het kan bieden.

Het factoring proces

Kies een openstaande B2B factuur die u wilt factureren en stuur deze naar de financieringsmaatschappij, ook wel de factor genoemd. Ze controleren de kredietwaardigheid van de klanten die verantwoordelijk zijn voor de facturen die u indient, dus het is belangrijk dat u facturen van klanten met een goede krediet reputatie indient. Het verificatieproces is snel en in veel gevallen binnen enkele uren voltooid. Zodra de ingediende facturen zijn goedgekeurd voor factoring, ontvangt u ergens tussen de 80 en 95 procent van de nominale waarde van de facturen. Volgens de voorwaarden van de facturen wordt de betaling rechtstreeks aan de factor voldaan en sturen zij u het saldo minus hun vergoeding

De voordelen van factoring

Als u eenmaal begrijpt hoe het werkt, is het tijd om na te gaan hoe factoring factoring uw bedrijf ten goede kan komen.

Verbeterde Cash Flow

Het is niet ongewoon dat klanten wachten tot de vervaldag van de factuur voordat deze wordt betaald. Dit kan hun cashflow verbeteren, maar het doet niet veel voor de jouwe. Het kan uw bedrijf “gegijzeld” houden en voorkomen dat u vooruit gaat. Factuur financiering kan u een consistente stroom werkkapitaal bieden. Nooit meer 30, 60 of 90 dagen wachten op contant geld dat u nu nodig hebt.

Voorkom additionele schulden

Waar mogelijk willen ondernemers additionele schulden vermijden. Omdat factoring geen lening is, gaat u geen extra schulden aan. U ontvangt gewoon geld dat u al verschuldigd is. Zodra de factor u aanvankelijk 80-95 procent van de nominale waarde levert, bezitten zij die factuur en ontvangen ze de betaling rechtstreeks van uw klant wanneer de factuur opeisbaar is. Wanneer u een factoring overeenkomst aangaat, ontvangen uw klanten een melding (een zogenaamde debiteurenbrief) waar de wijzigingen bekend worden gemaakt.

Afhankelijk van het type factoring dat u gekozen heeft, bent u mogelijk aansprakelijk als uw klant niet betaalt. Er is recourse én non-recourse factoring. Met recourse factoring bent u verantwoordelijk als uw klant in gebreke blijft met zijn betaling. Hoewel u niet verantwoordelijk zou zijn voor non-recourse factoring, betaalt u een hogere factoring-vergoeding. Daarom is het belangrijk om alleen facturen te factoren van klanten waarvan u weet dat ze betrouwbaar en kredietwaardig zijn.

Zakelijke groei

Met de consistente cashflow welke factoring u geeft, kunt u zich concentreren op de groei van uw bedrijf. Nooit meer voorbijgaan aan een geweldige zakelijke kans of een enorme bestelling. U kunt uw bedrijf runnen op een manier die de groei bevordert. Vanwege uw vermogen om meer tijdige betalingen te verrichten, kunt u mogelijk gebruikmaken van kortingen van uw leveranciers.

Overweegt u ook factoring voor uw bedrijf?

Als u factoring overweegt, kan is een eerste stap om contact te komen met geschikte factoringbedrijven. Niet alle factoringmaatschappijen zijn geschikt. Een goed startpunt is om een aantal factoring offertes op te vragen bij een factoring vergelijkingsite. Zij helpen u in contact te komen met geschikte partijen, en helpen u gelijk ook aan een scherp tarief. Immers, een factoringbedrijf die u diensten wilt bieden, zal moeten concurreren met andere partijen en dus een scherp tarief bieden.

Please follow and like us:

Geef een antwoord