Factoring: veel gestelde vragen

Denkt u er aan om factoring te gebruiken binnen uw bedrijf ? Vraagt u zichzelf af hoe het hele proces werkt? We hebben antwoorden op de meest gestelde vragen over factoring als het gaat om het verkopen van facturen.

Wat is factoring?

Factoring is de verkoop van facturen of vorderingen aan een factoringbedrijf tegen een kleine korting.

Hoe helpt factoring mijn bedrijf?

Uw bedrijf krijgt direct toegang tot contant geld in plaats van 20, 30 of zelfs 60+ dagen te wachten op de betaling van uw klant . U heeft de vrijheid om facturen te betalen, de lonen te voldoen, voorraden aan te vullen, apparatuur aan te schaffen, overhead te beheren, uitbreiding van fondsen te financieren en de winst te verhogen.

Hoe werkt de debiteuren financiering?

De eerste stap is het opzetten van een account met een factor met behulp van de factoring aanvraagformulier. Zodra de rekening is opgezet, stuurt u de nieuwe factuur naar de factor, die vervolgens een voorschot geeft voor het overeengekomen percentage. Het saldo of de reserve wordt aan u vrijgegeven zodra het factoringbedrijf de betaling op de factuur van uw klant incasseert. De factoringkosten worden in mindering gebracht op het reservesaldo.

Hoeveel kost factoring?

De kosten voor factoring zijn afhankelijk van de branche, de sterkte van uw debiteur. Gemiddeld zal een factoring tarief tussen de 2-5% liggen.

Hoe lang duurt het?

Het opzetten van een account kan 5-10 dagen duren. Zodra het account is opgezet, wordt een voorschot meestal binnen 24 uur na het indienen van de factuur betaald.

Welke facturen komen in aanmerking voor financiering?

Factoring is beschikbaar op commerciële facturen waarbij uw klant een zakelijke entiteit is (in plaats van een individuele consument). Het product, de goederen of de diensten moeten volledig zijn of worden geleverd en geaccepteerd door de klant. Het factoringbedrijf zal de kredietwaardigheid van uw klant controleren, wat u ook helpt te voorkomen dat u de voorwaarden van potentieel risicovolle facturen verlengt.

Kan ik gewoon een aantal van mijn facturen verkopen?

Ja! Veel factoring bedrijven bieden u de mogelijkheid om te kiezen welke facturen te factoriseren. Natuurlijk moeten ze kredietwaardig zijn, maar de factor zal u helpen om te beslissen welke facturen in uw belang zijn om te verkopen.

Hoe lang moet ik met de factor werken?

Dit hangt echt af van uw behoeften. Factoring wordt soms als tactisch ingezet, maar kan ook heel goed een strategische instrument binnen de financiële huishouding van uw bedrijf worden gebruikt. Er zijn bedrijven die ervoor kiezen om factoring te gebruiken voor om de liquiditeit eenmalig op te poetsen. Er zijn ook veel bedrijven die factoring structureel gebruiken gedurende de gehele levensloop van een bedrijf. Factoring is flexibel en er zijn opties om aan uw behoefte aan werkkapitaal te voldoen. Hoewel een termijncontract met een factoringmaatschappij u veel voordeel kan opleveren is deze keuze wellicht niet handig als u slechts sporadisch wilt gaan factoren.

Hoe is factoring anders dan een banklening?

Factoring is de aankoop van vorderingen en niet een lening. Dit stelt uw bedrijf in staat om toegang te krijgen tot werkkapitaal zonder dat er een schuldverplichting ontstaat. Een bank keurt leningen goed op basis van uw financiën, krediethistorie en activa, terwijl factoringmaatschappijen kijken naar de kredietwaardigheid van uw klanten die uw facturen betalen.

Factors kunnen “Ja” zeggen, zelfs als banken “Nee” zegt tegen een bedrijfsfinanciering. Dit kan allemaal worden besloten in dagen in plaats van de weken of maanden die de banken nodig hebben om een lening goed te keuren.

Wat als ik een slecht krediet heb of geen krediet?

U kunt nog steeds in aanmerking komen voor factoring. De Factor kijkt vooral naar de kracht van uw klant (de debiteur op de factuur), niet naar u of uw bedrijf.

Wat als ik een banklening of belastingachterstand heb?

Vaak kan de factor samenwerken met de bank. Als er voldoende vorderingen zijn, kunt u misschien zelfs de lening of belastingverplichting afbetalen. Het is belangrijk om dit in de aanvraagprocedure te vermelden om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Wat gebeurt er als mijn klanten niet betalen?

Dat hangt af van de wijze waarop de voorwaarden in de factoringovereenkomst zijn vastgelegd. Als het non-recourse factoring is, dan bent u misschien niet verantwoordelijk. Als het recourse factoring is dan moet u de slechte factuur terugbetalen of vervangen.

Waar worden de betalingen naartoe gestuurd?

Uw klanten zullen de betaling op de facturen rechtstreeks aan het factoringbedrijf overmaken. Het restant van het reservesaldo wordt dan aan u doorgestuurd.

Hoe weet ik dat mijn klanten goed worden behandeld?

Uw klanten worden gewaardeerd en worden met de grootst mogelijke professionaliteit behandeld. Een factor heeft er belang bij dat uw onderneming slaagt en blijft groeien. Een factoringbedrijf is geen incassobureau en zal uw klanttevredenheid net als u behouden.

Wat moet ik mijn klant vertellen?

De kans is groot dat uw klant al bekend is met het proces. Zowel grote als kleine bedrijven maken gebruik van factoring. De meeste factorbedrijven helpen en begeleiden dit process met communicatie naar uw debiteuren.

Please follow and like us:

Geef een antwoord