Economie krijgt harde dreun door coronavirus

De economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen. Een economische terugval en een oplopende werkloosheid zijn onvermijdelijk, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheden heeft aangekondigd voor bedrijven.

Verwachte krimp Europa: 2 procent dit jaar

De economieën van de eurozone en het Verenigd Koninkrijk staan voor een krimp van twee procent dit jaar. Die schatting doet kredietbeoordelaar S&P Global. De onderzoekers van het toonaangevende ratingbureau wijzen onder meer op de sterk oplopende kosten om de coronacrisis het hoofd te bieden. Begin maart hield S&P Global nog rekening met een groei van de economie in de eurozone met 0,5 procent. S&P Global wijst erop dat de kosten om de virusuitbraak te beteugelen hard oplopen. Nog altijd wordt verwachten deskundigen dat de weg naar herstel in de tweede jaarhelft ingezet zal worden. Maar anders dan bij de eerdere prognose houden de kenners er rekening mee dat daadwerkelijk herstel langer op zich laat wachten.

Nederland in Top 5 meest getroffen landen

Nederland staat op de derde plaats van economieën die het hardst worden geraakt door het Corona-virus. Bovenaan staat Taiwan en Zuid-Korea. Daarna volgen Nederland, Hongarije en Indonesië (China waar de epidemie zijn oorsprong kent wordt buiten beschouwing gelaten). Dat stelt kredietverzekeraar Euler Hermes. De sectoren die het hardst worden getroffen zijn chemie, transport, automotive, textiel en elektronica.

“We hebben een extreem open economie met een relatief sterke verwevenheid met China. Dan komt zo’n ingrijpende logistieke verstoring hard aan. Complete toeleveringsketens liggen plat. En dat is niet een-twee-drie hersteld. Voordat de hele zaak weer op volle toeren draait, zijn we maanden verder. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt hierdoor stevig geraakt.” zo stelt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland over de situatie in Nederland.

Geeroms ziet twee soorten bedrijven die direct worden bedreigd: ”De toch al zwakke broeders met te weinig vet op de botten en de snelle groeiers. Wij zien dat betalingsafspraken onder druk staan. Betalingstermijnen worden opgerekt en de aanvragen voor afbetalingsregelingen nemen sterk toe. Oftewel: liquiditeitsproblemen steken de kop op”

Ook België zal in 2020 een negatieve BBP groei zien

Voor België voorspellen onze economen nu een negatieve bbp-groei van -1,2% in 2020. Met name het tweede kwartaal van het jaar zal gekenmerkt worden door een aanzienlijke negatieve groei van -2,7%.
Voor de kapitaalmarkten zal de situatie eerst nog verslechteren voordat ze verbetert. De markten beoordelen de stroom van negatief nieuws die gepaard gaat met de inperkingsmaatregelen die van invloed zijn op 3/4 van het mondiale bbp niet uitreikend. Euler Hermes voorspelt dat de volatiliteit de aandelenmarkten op korte termijn nog eens 10-20% zal doen dalen.
Voor België voorspelt Euler Hermes een stijging van het aantal faillissementen met 8% ten opzichte van het recordniveau van 2.019. De volgende sectoren lopen in België een bijzonder risico: de bouw, de dienstensector, de voedselverwerkende industrie, retail en transport.

Please follow and like us:

Geef een antwoord