Hoe zet ik mijn onderneming straks weer in de startblokken?

back-on-track-corona

Op dit moment domineert coronavirus onze wereld. Je kunt de krant niet openslaan of je leest over de verschrikkelijke gevolgen die het corona virus veroorzaakt in onze maatschappij en het bedrijfsleven. Er zijn maar weinig bedrijven die er niet direct of indirect door geraakt worden. Toch is het verstandig om nu al na te denken over de “post corona” periode.

De Blik vooruit

Als gezond ondernemer werpt je de blik graag vooruit, immers als de crisis voorbij is wil je de misgelopen omzet het liefst zo snel mogelijk inhalen. Als ondernemer denk je vaak in kansen en niet in beperkingen. Het is daarom belangrijk dat je goed uit de ‘startblokken’ komt zodat je direct deze ondernemerskansen kunt grijpen. Een financieel stevig fundament realiseren betekent dat een goede voorbereiding noodzakelijk is.

Liquiditeitsproblemen in de keten

Als jouw bedrijf twee of drie maanden heeft stil gelegen, zijn er ondanks de getroffen steunmaatregelen uit de overheid waarschijnlijk liquiditeits uitdagingen binnen uw onderneming. Het is goed om te beseffen dat deze uitdagingen niet alleen spelen binnen jouw bedrijf, maar deze zullen ook in meer of mindere mate spelen over de hele keten: dus ook bij jouw leveranciers en klanten. Op het moment dat het stoplicht door de overheid op groen wordt gezet, zal je zien dat de flitsende start die je in gedachten had, mogelijk geremd wordt door knelpunten in de keten. Je leveranciers die betalingstermijnen inkorten, en klanten die een langere betalingstermijn verlangen. Want elk bedrijf in de keten kampt met dezelfde uitdagingen: liquiditeits tekort. Je kunt dus nog zo’n mooie fiets hebben, als er een schakel van de ketting gebroken is, zul je moeten afstappen en verder moeten lopen.

Flitsende start vraagt om een goede voorbereiding

Gelukkig kun je je goed voorbereiden op wat er straks komen gaat. Door nu de juiste voorbereidingen te treffen kun je straks inderdaad die gewenste flitsende start maken. Op het moment dat je niet voorbereid aan de start verschijnt, loop je de kans dat er onnodige vertraging ontstaat. Belangrijk is om inschatting te maken over wat uw liquiditeitsbehoefte straks gaat zijn. Het is raadzaam om hiervoor een liquiditeitsbegroting op te stellen. Kom je liquide middelen te kort dan is het goed om juist nu te gaan kijken naar een financier die jou kan helpen met het gewenste werkkapitaal.

Voorkom onnodige vertraging

Afhankelijk van de financier kan een werkkapitaalfinanciering aanvragen en afsluiten doorgaans vlot verlopen. Toch dien je er rekening mee te houden dat het aanvraag- en acceptatieproces onder normale omstandigheden toch snel 5 tot 10 werkdagen duurt. Dit is kostbare tijd in een opstartproces. De verwachting is dat als de corona maatregelen worden opgeheven er enorme drukte zal ontstaan bij werkkapitaal financiers, en door capaciteitsgebrek aanvragen langer duren. Dit zal leiden tot ongewenste vertragingen in het aanvraag- en acceptatieproces. Bereid jouw onderneming daarom nu al goed voor en voorkom straks onnodige vertragingen. Begin met het opstellen van een liquiditeitsbegroting.

Inkoop Financiering

Indien je op dit moment onvoldoende liquiditeit hebt om in te kopen bij jouw leverancier, zijn er mogelijkheden om inkoopfinanciering te verkrijgen. Jouw leverancier krijgt dan direct betaald en de ondernemer betaald de inkoop financier op haar beurt terug een later moment. (vaak op het moment dat jouw klant u betaald). Soms is het mogelijk om bij directe betaling jouw leverancier inkoopkortingen te vragen. Hiermee kun je een deel van de kosten van een dergelijke financiering bekostigen. Zo deel je de kosten van deze inkoop financiering en wellicht verstevig je ook de relatie met jouw leverancier voor de lange termijn. Win-Win.

Factuur Financiering

Een factuur financiering is een mogelijke oplossing voor MKB ondernemingen om de betalingstermijn van vorderingen te verminderen. Wellicht heb je goede afspraken met jouw klanten gemaakt over betalingen van facturen. Echter in een situatie waarin door de gehele keten de liquiditeitsdruk hoog is, zal jouw klant proberen te onderhandelen over de betaaltermijn – en deze wellicht proberen te vergroten. Of wanneer de relatie wellicht minder sterk is laten ze de factuur verlopen. Dit gaat zorgen voor spanningen tussen jou en je klant, maar geeft ook de nodige stress op je onderneming. Met factuur financiering voorkom je dit soort problemen. Je ontvangt namelijk direct de betaling van jouw factuur als voorschot, daarnaast wordt opvolging en debiteurenbeheer (vaak) overgenomen door de financier (de factormaatschappij) . Factuur financiering (ook wel factoring genoemd) is een goede manier om de liquiditeit onmiddellijk te verbeteren en zorgt eenvoudig voor een gezonde cashflow in uw onderneming.

Voorwaarden om te kunnen factoren

Voor MKB ondernemers zijn er tegenwoordig talloze manieren om aan een bedrijfsfinanciering te komen. Factoring is daarin een veel gebruikt financieringsinstrument. Om in aanmerking te komen voor factoring zijn wel een aantal basisvoorwaarden waaraan voldaan moet worden. Allereerst moet jouw onderneming zakelijke facturen sturen (factoren van particulieren is helaas niet mogelijk). Daarnaast is het facturatieproces belangrijk: alleen facturen die gekoppeld zijn aan een afgeronde prestatie kun je factoren. Dit houdt in dat jouw factuur verstuurd wordt nadat jouw producten of diensten zijn geleverd. Hoe harder een vordering is, hoe makkelijker deze geaccepteerd wordt door een factoringbedrijf. Soms vraagt een factor ook een afgetekend urenstaat of een getekende ontvangstbon.

Factoring Offerte helpt met MKB Factoring

Factoring Offerte is een vergelijkingsplatform die met meer dan 30 werkkapitaal financiers samenwerkt. Ze helpt vrijblijvend MKB ondernemingen om ook in deze roerige tijden je voor te bereiden om straks gezond uit de startblokken te komen. Vraag geheel kosteloos een aantal factoring offertes aan. Indien je graag meer wilt weten over inkoopfinanciering kan Factoring Offerte je overigens ook uitstekend wegwijs in maken.

Please follow and like us:

Geef een antwoord