Ondernemers in financiële problemen

De coronacrisis in Nederland is een kleine maand oud en bijna 85% ondernemers heeft al liquiditeitsproblemen of verwacht die binnen enkele maanden aldus een onderzoek door Ondernemend Nederland. Slechts 17% verwacht geen financiële problemen door de coronacrisis. Dit zijn de alarmerende resultaten uit het meest recente onderzoek

Liquiditeitsproblemen bij kleine bedrijven het grootst

Acute liquiditeitsproblemen zijn het grootst in kleine bedrijven met één tot vijf medewerkers. Voornamelijk in de horeca en de cultuur-, sport- en recreatiesector zijn er grote liquiditeitstekorten. Grotere bedrijven hebben vaak wat meer vet op de botten en denken dat ze zich de eerste paar maanden nog wel kunnen redden. Maar ook zij verwachten binnen zes maanden in de problemen komen.

Banken zijn vaak niet de oplossing

De BMKB-regeling, bedoeld voor het MKB in Nederland, is een borgstellingsregeling vanuit de overheid voor kredieten van banken aan bedrijven. Door de coronacrisis heeft de overheid deze regeling opgerekt.  Door de borgstelling kunnen bedrijven zonder onderpand toch geld lenen bij de bank. De garantstelling voor kredieten is van 50% naar 75% per lening gegaan. De overheid staat voor 90% garant bij deze garantstelling. Door het verruimen van de borgstelling zou het voor ondernemers nu makkelijker moeten zijn om een lening te krijgen bij een bank. Ondanks dat banken nu een positieve bijdrage zeggen te kunnen leveren aan de crisis, blijkt dat in praktijk nog niet zo gemakkelijk te gaan.

Dit wordt weerspiegeld in de resultaten van het onderzoek betreffende de rol van de banken. Op de vraag of ondernemers bij hun bank terecht kunnen met liquiditeitsproblemen, antwoordt minder dan 20% van de ondernemers met ja. Hieruit blijkt een belangrijke taak voor de banken, om ondernemers beter en pro-actiever voor te lichten over financieringsmogelijkheden.

Facturen later betaald

Op de vraag of betalingen nog op tijd worden gedaan, geeft bijna de helft van de ondernemers in het onderzoek aan dat zij merken dat facturen later betaald worden:

Ook geeft bijna de helft van de gevraagde ondernemers dat opdrachtgevers hun betalingstermijn eenzijdig aanpassen. Dit zorgt voor additionele druk op de liquiditeit.

Factuur Financiering de oplossing?

Factuur Financiering is wellicht een eenvoudig middel om beide uitdagingen (trage financiering bij banken en liquiditeit) snel en adequaat aan te pakken. Factoring wordt steeds vaker gebruikt als vorm van ‘smeerolie’ om liquiditeit binnen een onderneming te verbeteren. Ook zijn er aan de leverancierszijde voordelen te behalen door middel van supply chain finance (of inkoopfinanciering). Zo is het voor bedrijven relatief eenvoudig en snel om een oplossing te vinden voor hun liquiditeitsuitdagingen.

Percent Change Calulator

Please follow and like us:

Geef een antwoord