Factoring voor starters en kleine bedrijven

Het verkrijgen van de juiste soort financiering is van cruciaal belang voor het succes van een startende of kleine onderneming. Het maken van de juiste keuze is belangrijk omdat de toekomst van het bedrijf ervan afhangt. Helaas hebben kleine ondernemers vaak weinig tijd om al hun alternatieven goed te onderzoeken. Ze worden gedwongen om snel een beslissing te nemen.

Als u al besloten heeft om factoring nader te onderzoeken, dan zal dit artikel u helpen. Hoewel we regelmatig over factoring schrijven, willen we hier een meer uitgebreide bron creëren om ondernemers te helpen dit product beter te begrijpen.

Voordat we ons verdiepen in de details van factoring, is het belangrijk om u deze belangrijke vraag te beantwoorden.

Waarom heb je de financiering nodig?

De eerste vragen die u uzelf dient te stellen zijn: “Wat hoop ik met de financiering te bereiken” en “Wat is mijn doel? Het is verrassend hoeveel ondernemers financiering zoeken zonder goede antwoorden te hebben op deze vragen.

Als het op financiering aankomt, is er zelden een “one size fits all” oplossing. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is durfkapitaal niet het enige antwoord op uw financiële uitdagingen. Dat geldt ook voor bankleningen en voor elk ander afzonderlijk ander financieel product. Verschillende oplossingen kunnen worden gebruikt om verschillende problemen op te lossen. Elk product heeft sterke en zwakke punten.

Zeker, sommige producten zijn flexibeler, terwijl andere een beperktere focus hebben. Nogmaals, het draait allemaal om de belangrijkste vragen:

  • Welk probleem probeert u op te lossen?
  • Wat wilt u bereiken? En de allerbelangrijkste vraag….
  • Helpt dit product u om uit uw probleem te komen?

In het geval van factoring is de oplossing ontworpen om één enkel probleem op te lossen. Factoring is een effectieve oplossing, zolang je het maar gebruikt om het probleem op te lossen. Dit punt is belangrijk.

Het probleem: betalen uw klanten u in 30 tot 60 dagen?

De meeste B2b en overheidsopdrachten worden geaccepteerd onder betalingsvoorwaarden: vaak is op basis van net-30 tot net-60 dagen. Dit betekent dat uw startende of kleine onderneming tot acht weken moet wachten met het innen van de facturen.

Weinig starters of kleine bedrijven plannen voor deze betalingsachterstand wanneer ze starten. Dit kan later een groot probleem zijn.

Laten we eens kijken naar het probleem. Als klein bedrijf moet u waarschijnlijk uw leveranciers snel betalen. Uw werknemers krijgen waarschijnlijk wekelijks of om de twee weken betaald. Uw klanten betalen u echter in maximaal twee maanden. Als gevolg daarvan gebruikt u uw beperkte kasreserves om te betalen voor de lopende werkzaamheden, terwijl u zelf wacht op de betalingen van de klant.

Als u geen reserves hebt, vertraagt u waarschijnlijk de betalingen van leveranciers of stelt u betaling van de lonen uit. Tenzij u een kasreserve hebt, worden deze problemen erger naarmate uw startup groeit. Uiteindelijk krijgt u te maken met cashflow problemen. En als u ze niet goed beheert, kun u failliet gaan. Dit gebeurt vaker dan u denkt.

Het probleem kan gemakkelijk worden opgelost met een zakelijke kredietlijn. Maar er zit een addertje onder het gras. Het krijgen van een kredietlijn is bijna onmogelijk voor starters en kleine bedrijven. Voor starters hebben banken minimaal twee jaar positieve handelservaring nodig. Veel succes daarmee.

Hier komt factoring in beeld. Factoring stelt u in staat om dit probleem op te lossen zonder dat u de harde acceptatie van kredietverstrekkers nodig heeft. En het lost het probleem heel goed op.

Wat is factoring?

Factoring is een oplossing waarmee u uw facturen van traag betalende en kredietwaardige zakelijk klanten kunt financieren. Het addertje onder het gras zit in de structuur van de transactie. De meeste factoring bedrijven verstrekken geen lening of kredietlijn die uw bedrijf nodig heeft. In plaats daarvan kopen ze de factuur van u en geven u een onmiddellijke betaling.

De structuur verandert het risicoprofiel. Aangezien het factoringbedrijf uw vorderingen koopt, zijn ze het meest geïnteresseerd in drie dingen. Ze moeten ervoor zorgen dat uw:

Zakelijke klanten een goede kredietwaardigheid hebben
De dienst of product wat geleverd is, vrij is van disputen
De factuur niet bezwaard is met retentie rechten

Factoring verandert alles voor een startup. Zolang uw bedrijf niet het risico loopt bijna failliet te gaan en de oprichters geen juridische problemen hebben, is factoring een optie.

Hoe werkt factoring?

Laten we dit proces in twee delen verdelen – account setup en financiering. Het opzetten van een factoring account duurt ongeveer één week, maar kan soms ook al in een paar dagen. Dit proces doet u maar één keer, bij de aanvang van de overeenkomst.

Elk factoringbedrijf heeft een ander proces, maar meestal moet u zich aanmelden:

Een aanvraagformulier
Een lijst van klant(en) waarvan u de facturen wilt financieren
Een debiteurenoverzicht met ouderdomsanalyse
Een voorbeeld van een factuur
Zodra uw account is opgezet, bent u klaar om te beginnen met het financieren van facturen. Dit proces gaat meestal vrij vlot. De meeste facturen kunnen in één werkdag worden gefinancierd – zolang ze aan de criteria van de factor voldoen.

Vorderingen worden in twee termijnen gefinancierd. De eerste termijn – het voorschot – dekt 80% tot 98% van de factuurwaarde. Meestal wordt dit bedrag rechtstreeks op uw bankrekening gestort. De resterende 2% tot 20% wordt, na aftrek van de kosten, teruggestort zodra uw klant de factuur volledig heeft betaald.

Voor- en nadelen van factoring

Zoals elke financieringsoplossing is factoring niet perfect. De oplossing heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Laten we eerst de nadelen eens bekijken

1- Het is duurder dan een lening

Een oplossing voor de factoring van vorderingen kan duurder zijn dan een lening of een kredietlijn. Afhankelijk van het volume van uw gefinancierde facturen kunnen de kosten variëren van 1% tot 4% per 30 dagen. Door deze kosten kan factoring alleen werken voor bedrijven met goede winstmarges. Over het algemeen is 10% winstmarge goed, maar hoger is altijd beter.

2-Het is niet transparant voor uw klanten

In de meeste gevallen is deze oplossing niet onzichtbaar voor uw klanten. Klanten krijgen een bericht dat ze een betaling naar een derde partij (de factor) moeten sturen. Ze kunnen gebeld worden om de facturen te verifiëren. De meeste factoring bedrijven doen dit met uw hulp, zodat de impact ervan tot een minimum wordt beperkt.

3- Uw klanten dienen kredietwaardig te zijn

Het succes van de hele transactie hangt af van de kredietwaardigheid van uw klanten. Als ze geen goede kredietscores hebben, kunt u hun facturen niet in rekening brengen. Maar als ze een slecht krediet hebben, moet u misschien ook niet akkoord gaan met een betalingstermijn van 30 tot 60 dagen.

Factoring heeft ook een aantal voordelen, vooral voor starters en kleine bedrijven.

1-Het verbetert uw cashflow onmiddellijk

Het belangrijkste voordeel van factoring is dat deze uw cashflow zeer snel kan verbeteren. Nadat een rekening is opgezet, kunnen facturen in één werkdag worden gefinancierd. U kunt dit proces zo vaak als u wilt hergebruiken, zolang uw klanten/facturen maar voldoen aan de richtlijnen van de factor.

2-Het kan snel worden opgezet

Zoals eerder vermeld, kunnen de meeste factorovereenkomsten in ongeveer een week worden opgezet en zijn ze klaar om te financieren. En als u al uw documenten klaar hebt, kan het nog sneller. Door deze snelle doorlooptijd kan factoring worden gebruikt om een cashflow-noodgeval op te lossen.

3-Het is zeer laagdrempelig

De acceptatievereisten voor een factoring zijn veel eenvoudiger dan die van andere oplossingen. De meeste bedrijven die zich aanmelden voor factoring kunnen het krijgen, zolang hun:

  • Klanten een goede kredietscore hebben
  • Er gefactureerd wordt na geleverde prestaties
  • De onderneming geen lopende juridische en of fiscale procedures heeft lopen

4-Factoring groeit mee met uw bedrijf

Factoring is ontworpen om flexibel te zijn en kan meegroeien met uw bedrijf. Het verhogen van de kredietlijn kan worden gedaan in een dag of twee – afhankelijk van uw factor. Deze flexibiliteit kan waardevol zijn als uw bedrijf een grote inkooporder krijgt.

5-Er is geen noodzaak om het eigen vermogen op te geven

Een factoringbedrijf eist geen aandelenparticipatie in uw bedrijf. Dit kan heel belangrijk zijn in de beginfase van uw bedrijf – wanneer het nog ver verwijderd is van het realiseren van de werkelijke waarde ervan.

6-Het helpt uw betere klanten te selecteren

Ten slotte controleert de factor de kredietwaardigheid van uw klanten en treedt ze op als een kredietafdeling. De factor kan u adviseren of een klant een goede track record heeft in het betalen van facturen, of dat deze geen betalingsvoorwaarden moeten krijgen.

Hoe vindt u een goed factoringbedrijf?
Er zijn veel factoring bedrijven actief in Nederland – wat zowel goed als slecht is. Het is goed omdat het u veel opties geeft. Het is echter slecht omdat het moeilijk kan zijn om onderscheid te maken tussen factoring bedrijven. Daarom moet je op voorhand goed onderzoek doen. Factoring Vergelijken kan u daar mee helpen.

Vergelijk voorstellen

Een makkelijke manier om factoring bedrijven te vinden is om te factoring te vergelijken. Op een vergelijking site kunt u snel een aantal voorstellen ontvangen en deze overzichtelijk naast elkaar leggen. Uw laatste stap is het vergelijken van de voorstellen. Bepaal welke de beste voorwaarden biedt – dit kan overigens afwijken van het voorstel met de laagste kosten.

Please follow and like us:

Geef een antwoord