Flinke toename faillissementen in April

Volgens de Kamer van Koophandel gingen er in April 36% meer bedrijven failliet dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast zijn veel minder mensen een eigen bedrijf opgestart. Een precieze reden kon de KVK niet geven, maar een verband met de coronacrisis “ligt voor de hand”. Per saldo zijn er nog wel meer ondernemingen dan een jaar eerder.

De afgelopen maand is het aantal faillissementen in Nederland met ruim een derde gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, dat meldt de Kamer van Koophandel. Ook het aantal nieuw ingeschreven bedrijven daalde. April was de eerste volledige maand waarin in Nederland maatregelen tegen het nieuwe coronavirus van kracht waren.

Volgens de KvK gingen in april 343 bedrijven en zelfstandige ondernemers failliet, 36 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De KvK waagt zich zelf niet aan een verklaring voor de toename van het aantal bankroeten. Volgens juriste Karen Harmsen, expert in insolventies, ligt het verband met het coronavirus evenwel voor de hand.

“Het gaat dan vermoedelijk vooral om een toename van het aantal faillissementen op eigen aangifte, omdat die verzoeken door de rechtbank snel worden behandeld.”

Sluiting zorgt voor financiële nood bij horeca

Veel minder mensen waagden de stap naar ondernemerschap. In April schreven 12.595 starters zich in bij het Handelsregister, wat een daling is van 34 procent op jaarbasis.

Ondernemers uit verschillende sectoren waarschuwden de voorbije weken al dat ze op omvallen stonden als gevolg van coronamaatregelen. Zo zorgt de verplichte sluiting van horeca bij veel café- en restauranthouders voor financiële nood, ondanks steunmaatregelen van de overheid. De brancheorganisatie voor theaters en concertpodia, waarschuwde deze week nog voor een kaalslag onder Nederlandse theater- en concertpodia.

Per saldo telt Nederland overigens meer ondernemingen dan een jaar eerder. Met ruim 2 miljoen ondernemingen waren er begin deze maand 4 procent meer bedrijven geregistreerd dan een jaar eerder.

Kredietverzekering

Veel bedrijven kijken juist op dit moment naar oplossingen om zich te beschermen tegen wanbetaling of negatieve gevolgen van faillissement van hun leverancier. Een kredietverzekering biedt bescherming tegen het risico dat debiteuren niet meer in staat is de door u geleverde goederen of diensten te betalen.

Download hier de 8 voordelen van een kredietverzekering

Please follow and like us:

Geef een antwoord