Mkb krijgt meer financieringsruimte door afschaffing van het verpandingsverbod

pandverbod opgeheven

Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker wil het verpandingsverbod afschaffen, zo schrijven verschillende media. Daardoor ontstaat de mogelijkheid voor ondernemers om kredieten te krijgen met uitstaande facturen als onderpand. Ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW reageren verheugd en zeggen dat het verpandingsverbod ‘geen moment te vroeg’ wordt afgeschaft.

Minister Dekker: ‘Door deze belemmering weg te nemen, krijgen bedrijven meer ruimte om hun activiteiten te financieren.’

Sommige ondernemers konden in Nederland geen krediet krijgen op bepaalde debiteuren door een ingesteld verpandingsverbod. Door verpandingsverboden af te schaffen kunnen ondernemers in diverse sectoren vaak extra financiering krijgen. Veel bedrijven hadden er last van dat zij – zeer – lang op factuurbetaling moesten wachten .Het voorstel komt niet geheel uit de lucht vallen. De minister had eerder al aangekondigd hiermee bezig te zijn.

Ondernemers positief

MKB-Nederland en VNO-NCW reageren zeer enthousiast en noemen de afschaffing ‘het resultaat van jaren lobbyen’. Met het schrappen van het verbod ontstaat naar schatting 1 miljard euro extra kredietruimte voor met name het mkb en die ruimte is juist in deze onzekere tijd meer dan welkom.

Een factoringmaatschappij heeft met regelmaat te maken met een verpandingsverboden. Een factoringmaatschappij koopt uitstaande facturen over van mkb-ondernemers, zodat deze het geld tegen een vergoeding snel op hun bankrekening hebben staan. Het afschaffen van verpandingsverboden maakt het makkelijker voor kleine bedrijven die afhankelijk zijn van bedrijven met lange betaaltermijnen.

Minister Dekker stuurt het nader rapport (advies van de Raad van State) over het wetsvoorstel Wet opheffing verpandingsverboden naar de Koning en de Tweede Kamer.

Please follow and like us:

Geef een antwoord