Meer dan een derde ondernemers in de problemen

ondernemer-in-de-problemen

Meer dan een derde van Nederlandse ondernemers zit in de financiële problemen door de coronacrisis. Eén op de tien verwacht zelfs failliet te gaan. Dat komt naar voren uit onderzoek door actualiteitenprogramma EenVandaag onder 2000 ondernemers en ZZP’ers

Meer dan de helft respondenten geeft aan dat hun financiële situatie minder goed is dan voor de virusuitbraak. Ruim een derde heeft minder krijgt minder opdrachten door de crisis en één op de acht verwacht binnenkort minder werk te krijgen. Nog eens 13 procent zit nu al zonder werk. De oorzaak is dat veel ondernemers nog niet op volle kracht kunnen draaien omwille van de corona maatregelen van de overheid (1,5 meter afstand en andere veiligheidsmaatregelen). “Het gaat nu wel oké, maar het omzetverlies haal je nooit meer in”, vertelt een ondernemer aan EenVandaag.

Daarnaast zijn ondernemers veel minder optimistisch over de overheidssteun. Waar in maart nog 87 procent van ondernemers positief was over de maatregelen van de overheid, is dat nu naar 45 procent gezakt. 38 procent staat er nu zelfs negatief tegenover. Daarnaast vindt de meerderheid van de ondernemers dat de overheid te veel aandacht geeft aan het stoppen van het virus vergeleken met het oplossen van de economische problemen.

Sommige ondernemers met personeel, die meededen aan het onderzoek, moesten noodgedwongen afscheid nemen van hun medewerkers. Bijna een kwart maakt minder of geen gebruik meer van uitzendkrachten. 8 procent koos ervoor om contracten niet te verlengen en 2 procent moest vast personeel ontslaan.

Sommige ondernemers die niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen van de Overheid, kijken naar alternatieven. Een overbruggingskrediet of Minilening zijn opties die aangeboden worden in de markt om tijdelijke dip op te vangen. Dit is echter lang niet altijd de meest passende oplossing.

Please follow and like us:

Geef een antwoord