Transportonderneming en Cash Flow: Wat zijn de opties?

Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, is de transportindustrie van vitaal belang voor de gezondheid van de Nederlandse economie. Zonder vrachtwagenchauffeurs die goederen vervoeren, zou de internationale handel tot stilstand komen.

Unieke uitdagingen

Ondanks het belang van transportondernemingen, laat de manier waarop het systeem is gestructureerd hen vaak in een wankele financiële positie achter. Transportondernemingen dienen facturen in voor verleende diensten en wachten dan vaak 30-90 dagen op de betaling van de vorderingen op de rekeningen.

Voor een groter bedrijf met grote kasreserves zou het wachten op betaling geen probleem hoeven zijn. Maar voor kleine tot middelgrote bedrijven die met een krap budget werken, is het misschien geen optie. Uitgaven zoals salarisadministratie en brandstof blijven doorlopen terwijl de onderneming op de betalingen wacht, en de loonbetalingen van de chauffeurs uitstellen is geen optie. Voeg daarbij de stijgende brandstofkosten, vertragingen door verkeersopstoppingen, chauffeurstekorten en nieuwe regelgeving en het is een recept voor financiële problemen.

Daarom moeten transportondernemingen vaak een beroep doen op financiering van buitenaf. Hieronder volgen enkele opties die truckers moeten overwegen:

Asset-Based Financing

Deze optie, ook wel factoring genoemd, heeft betrekking op het proces waarbij bedrijven hun vorderingen aan een factoringbedrijf verkopen. De goedkeuring voor factoring is gebaseerd op de kredietwaardigheid van de klanten van het transportbedrijf. Op het moment van de verkoop krijgt de klant zo’n 90% van het geld van het factuurbedrag direct uitbetaald. De rest van het saldo komt na terugbetaling door de klant, verminderd met een procentuele provisie die varieert tussen de 1-5%. Deze optie is interessant voor bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven om te wachten op de betaling. Om te kijken wat Factoring voor uw transportonderneming zal kosten, kunt u op overzichtelijke en vrijblijvende wijze factoring vergelijken

Bankleningen

Hoewel een banklening moeilijk te verkrijgen zijn, is het vaak de goedkoopste vorm van financiering. Het krediet aanvraag proces omvat een beoordeling van de kredietwaardigheid en de financiële geschiedenis van het bedrijf. Helaas worden veel bedrijven afgewezen voor leningen, hoewel er uiteraard uitzonderingen op bestaan.

Na goedkeuring van de financier duurt het meestal 30 tot 60 dagen totdat de gelden de bankrekening van een transportonderneming bereiken. Deze vorm van financiering is het beste voor transportondernemingen met een grote en solide krediethistorie.

Lease-Back

Een transportonderneming kan ervoor kiezen om materiële vaste activa te verkopen (een trailer of truck combinatie) en deze tegelijkertijd tegen contante betaling terug te leasen. Het is een passende oplossing voor transportondernemingen met waardevolle materiële vaste activa die onderbenut zijn. De kosten veranderen in maandelijkse leasebetalingen plus de afschrijving en de belastingdruk van de apparatuur.

Keuzes

Elk truckersbedrijf is uniek en het is aan hen om financieringsoplossingen te vinden die voldoen aan hun individuele behoeften. Op de hoogte zijn van alle mogelijkheden is de eerste stap naar het vinden van een geschikte cashflow-oplossing.

Ozelopleidingen.nl

Hoger in google

Please follow and like us:

Geef een antwoord