Voorraadfinanciering

Om vlot te kunnen leveren aan je klanten heb je voldoende voorraad nodig. In veel gevallen moet je na levering de noodzakelijke betalingstermijn geven aan je klanten. Dus hoe meer je verkoopt, hoe meer geld er geïmmobiliseerd wordt in de exploitatiecyclus. Dat is onvermijdelijk, zelfs al krijg je van je leveranciers een redelijke betalingstermijn.

Met een investering in voorraad laat je je onderneming verder groeien. Er zijn verschillende redenen voor een onderneming om aanvullende financiering aan te trekken voor voorraad. Zo kan het zijn dat de onderneming voorraad moet inkopen in het laagseizoen, waardoor er onvoldoende werkkapitaal beschikbaar is. Bijvoorbeeld door je assortiment uit te breiden met nieuwe merken, productlijnen, of nicheproducten. Maar ook door producten tegen korting in te kopen uit een overstock. Wanneer je je zaak wilt uitbreiden zul je moeten investeren in een grotere voorraad. Met voorraadfinanciering verkrijg je dus extra financiële slagkracht. Voorraadfinanciering is financiering die een organisatie aantrekt met inkoop van voorraden als specifiek doeleinde.

Een kortlopende financiering kan een tijdelijke tekort opvangen, waarna dit weer gedekt wordt met de opbrengst van de voorraden. Daarnaast is het zorg om deze risico op deze voorraden te verzekeren. Een goed startpunt is om zakelijke verzekeringen met elkaar te vergelijken.